Előadás a beszédfelismerő rendszerről Szekszárdon is

A beszédfelismerő szoftverről, fejlesztésének folyamatáról, illetve a rendszer alkalmazásában rejlő lehetőségekről előadás és bemutató megrendezésére került sor 2017. szeptember hó 25. napján a Szekszárdi Törvényszéken, amelyen a törvényszék illetékességi területén lévő bíróságok polgári és büntető ügyszakban tevékenykedő bírái, bírósági titkárai, tisztviselői, írnokai és informatikusai vettek részt. Az előadást a Zalaegerszegi Törvényszéknek a rendszer tesztelésében évek óta aktívan közreműködő képviselői, dr. Sorok Norbert törvényszéki elnök, dr. Adorján Csaba, törvényszéki bíró, valamint Dallos László osztályvezető-helyettes informatikus tartotta, akik már számos törvényszéken ismertették a program fejlesztése során elért eredményeiket, kitérve mind az előnyökre, mind a rendszer próbaalkalmazása során szerzett negatív tapasztalataikra.

Dr. Sorok Norbert előadásában rávilágított arra, hogy a népszerűsíteni kívánt beszédfelismerő rendszer a diktált szöveget dokumentumkezelő, szövegszerkesztő programba integrálva azonnal írott, szöveges formában jeleníti meg, megkönnyítve ezzel a dokumentumkészítést. Megítélése szerint a program bíróságokon történő alkalmazása gyorsíthatja a munkamenetet, növelheti az ügyintézés hatékonyságát, ezáltal csökkentheti a bírák és igazságügyi alkalmazottak adminisztratív terheit.
Ezt követően dr. Adorján Csaba a gyakorlatban szemléltette a beszédfelismerő rendszer kettő kifejlesztett szoftverének alkalmazását, egyben lehetősége nyílt a hallgatóságnak is bekapcsolódnia a rendszer azonnali „tesztelésébe”.