A dunaföldvári vállalkozó meggyilkolása ügyében első fokon hozott ítéletről

A Szekszárdi Törvényszék hét tárgyalást követően, 2017. október 27. napján hirdetett első fokon ítéletet G.A. és társai ellen emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben.

Az ügy előzetes letartóztatásban lévő I. r. vádlottját bűnösnek mondta ki különös visszaesőként elkövetett emberölés bűntettében, kifosztás bűntettében, és magánlaksértés bűntettében, ezért halmazati büntetésül 17 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és a közügyek gyakorlásától 15 év eltiltásra ítélte megállapítva, hogy az I. r. vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.
A bíróság ítéletében megszüntette az I.r. vádlott korábbi szabadságvesztés büntetéséből engedélyezett feltételes szabadságot is.

A jelenleg lakhelyelhagyási tilalom alatt álló II. r., valamint a III.r. vádlottat a bíróság bűnösnek mondta ki emberöléssel kapcsolatos bűnpártolás bűntettében, ezért személyenként 3 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre, és a közügyek gyakorlásától 3 évi eltiltásra ítélte megállapítva, hogy a vádlottak legkorábban a szabadságvesztés büntetés 3/4 részének kitöltését követő napon bocsáthatók feltételes szabadságra.
A bíróság a II.r. vádlottat az ellene orgazdaság vétsége miatt emelt vád alól bizonyítottság hiányában felmentette, továbbá vele szemben 1.300.000 forint összeg erejéig vagyonelkobzást rendelt el.

A bíróság kötelezte ítéletében a vádlottakat eljárás során felmerült és hat millió forintot meghaladó bűnügyi költség viselésére is.

Az ítélet nem jogerős, ugyanis az ügyész, valamint az I. és II. r. vádlottak, valamint védőik 3 napot tartottak fenn a fellebbezés bejelentésére, míg a III.r. vádlott és védője bizonyítottság hiányában történő felmentés érdekében fellebbezést jelentettek be.

Döntött a törvényszék a kényszerintézkedések fenntartásának kérdésében is, ekként az I.r. vádlott előzetes letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig fenntartotta, míg a II.r. és III.r. vádlottak lakhelyelhagyási tilalmát megszüntette.