Jogerős ítélet a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indult büntetőügyben

Ítéletet hirdetett az első fokon eljáró Bonyhádi Járásbíróság abban a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indult büntető ügyben, melyben a vádlott által felépített garázsbeálló összedőlt és maga alá temette az alatta tartózkodó sértettet.  

Az elsőfokú ítélet tényállása szerint 2017. októberében a vádlott és a sértett megegyezett arról, hogy a vádlott, mint arra megfelelő végzettséggel rendelkező ács-állványozó, felépít a sértett nagymányoki lakóházának udvarán egy garázsbeállót. A vádlott – kiviteli terv, dokumentáció nélkül – a garázsbeállót 2017. decemberére elkészítette. 2018. júniusában a sértett és annak egy ismerőse a garázsbeálló festését végezték, amikor az összedőlt és az épület alatt tartózkodó sértettet maga alá temette. Ennek következtében a sértett a jobb és a bal combcsontjának törését és bal felkarjának hámhorzsolását szenvedte el. A keletkezett sérülésekkel összefüggésben a sértettnél maradandó fogyatékosság alakult ki. A jelen lévő másik sértettnek sikerült kimenekülnie az összeomló épület alól, azonban egy léc a hátára, egy betoncserép pedig a lábfejére esett, melynek következtében hámhorzsolásokat, valamint lábujjának törését szenvedte el.

A lefolytatott bizonyítási eljárás eredményeként a Bonyhádi Járásbíróság ítéletében a vádlottat foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek, ezért a vádlottal szemben egy év fogházban végrehajtandó szabadságvesztés büntetést szabott ki, melynek végrehajtását kettő év próbaidőre felfüggesztette.

Az ítélet jogerős.