Pénzbüntetés a karambolja után továbbhajtó, majd ittasan vezető nőnek

A Tamási Járásbíróság a 2020. november hó 23. napján megtartott előkészítő ülésén 240 napi tétel, összesen 480.000,- forint pénzbüntetésre és 1 év 8 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte azt a harmincas évei vége felé járó nőt, aki tavaly az általa előidézett ütközést követően továbbhajtott autójával, majd alkoholt fogyasztva folytatta útját kisgyermekei társaságában. Amennyiben a vádlott a pénzbüntetést nem fizeti meg, a pénzbüntetést vagy annak meg nem fizetett részét fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre kell átváltoztatni.

Az elsőfokú ítélet tényállása szerint a vádlott 2019. augusztus 22. napján nappali, jó látási viszonyok között, kétirányú osztatlan forgalmi rendű, száraz, töredezett, hullámos állapotú aszfalt burkolatú úttesten, közepes forgalmi viszonyok mellett a 65. számú főúton Iregszemcse lakott területén belül a Rákóczi utcában Tamási irányából Siófok irányába közlekedett az általa vezetett, de a munkáltatója tulajdonát képező, Mazda 6 típusú személygépkocsival. A személygépkocsi hátsó ülésén gyermekbiztonsági rendszerben szabályosan rögzítve utazott a vádlott három kiskorú gyermeke. A vádlott a két héttel korábban letört foga miatt erős fájdalommal küzdött.
Az Iregszemcse, Rákóczi utca 77. szám előtti útszakaszon haladva a vádlott hátrafordult a gyermekeihez, figyelmét nem az útra összpontosította, emiatt a személygépkocsi áttért a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba, ahol bal oldali külső visszapillantó tükrével és teljes bal oldalával a vele szemben szabályosan közlekedő, Citroen C3 típusú személygépkocsi bal oldalának ütközött.
A baleset következtében a Citroen személygépkocsi bal első, vezetőoldali ajtajának üvege berobbant, az üvegszilánkok a jármű utasterébe szóródtak, amelynek következtében a Citroen személygépkocsi vezetője 8 napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket, mellkas zúzódását és alkar horzsolását szenvedte el. A Citroen személygépkocsi jobb első utasa sérülést nem szenvedett.
A vádlott az ütközéssel járó jelentős hanghatást, illetve járműve sérülését - a bal oldali külső visszapillantó tükör letörését - észlelte, ennek ellenére a helyszínt megállás és adatai hátrahagyása, továbbá anélkül elhagyta, hogy meggyőződött volna arról, hogy a balesetben részes személygépkocsiban utazó személyek életüket, testi épségüket közvetlen fenyegető veszély miatt segítségnyújtásra szorulnak-e. A baleset következtében mindkét részes járműben anyagi kár keletkezett.
A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte a KRESZ 25. § (2) bekezdésében írt rendelkezést, amely szerint járművel az úttesten – az előzés és kikerülés esetét kivéve – annak menetirány szerinti jobb oldalán, az út- és forgalmi viszonyok szerint lehetséges módon jobbra tartva kell közlekedni.
A gyanúsított megszegte továbbá a KRESZ 58. § (1) bekezdésében írt rendelkezést is, amely szerint a balesettel érintett jármű vezetője köteles a járművel azonnal megállni, a baleset folytán megsérült, vagy veszélybe került személy részére segítséget nyújtani és az esetleges további balesetek elkerülése érdekében minden tőle telhetőt megtenni.
A vádlott az I. pontban írt cselekmény helyszínéről Siófokra hajtott, ahol a Tesco áruházban gyermekeivel bevásárolt. Az áruházban vásárolt 3 üveg feles pálinkát, amelyből – erősödő fogfájásának csillapítása céljából – 18 óra 30 perc körüli időben kettő üveggel az áruház parkolójában, a harmadik üveget 10 perccel később fogyasztotta el. A járművel ezt követően Siófokról Tamási irányába közlekedett, amikor a rendőrjárőr észlelve a Mazda személygépkocsi sérüléseit, a vádlott után hajtott, a vádlott ezt észlelve sebességét fokozva elhajtott. A személygépkocsiban ez idő alatt is benn ült a három kiskorú gyermeke.
2019. augusztus 22. napján 20 óra 10 perc körüli időben a rendőrjárőr a vádlottat a személygépkocsija közelében a tamási-fornádpusztai halastavaknál intézkedés alá vonta, vele szemben a helyszínen Drager Alcotest 6820 típusú kézi alkoholtesztert alkalmazott, amely 0,34 mg/l értéket jelzett. Ezt követően a vádlottat kétszeri vér- és egyszeri vizelet mintavétel céljából a Tamási Orvosi Ügyeletre állították elő.
A vádlottól 2019. augusztus 22. napján 21 óra 30 perckor biztosított első vérminta etilalkohol-koncentrációja 0,57 g/l (ezrelék), a 21 óra 45 perckor biztosított második vérminta etilalkohol-koncentrációja 0,53 g/l (ezrelék), a 22 óra 10 perckor biztosított vizeletminta etilalkohol-koncentrációja 1,29 g/l (ezrelék) volt. A vádlott 2019. augusztus 22. napján 20 óra 10 perc körüli időben a 65. számú főúton Tamási-Fornádpusztánál úgy vett részt a közúti közlekedésben személygépkocsival, hogy vérének etilalkohol-koncentrációja 0,77- 0,83 g/l (ezrelék) volt, amely igen enyhe - enyhe fokú alkoholos befolyásoltságnak felelt meg.
A vádlott a cselekményével megszegte a KRESZ 4. § (1) bekezdés c.) pontjának II. fordulatában írt rendelkezést, amely szerint járművet az vezethet, akinek szervezetében nincs szeszesital fogyasztásából származó alkohol.
A Tamási Járásbíróság büntetővégzésében a vádlottal szemben segítségnyújtás elmulasztásának bűntette és ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt halmazati büntetésül 150 napi tétel, összesen 300.000,- forint pénzbüntetést és 1 év 4 hónap közúti járművezetéstől eltiltást szabott ki.
Az ügyész tárgyalás tartását kérte az ügyben a büntetés súlyosítása végett.

A járásbíróság a bűncselekményt a váddal egyezően beismerő, a tárgyaláshoz való jogáról lemondó, büntetlen előéletű, az elmúlt két évben egy közlekedési szabályszegéssel bíró vádlottat – hasonlóan az előkészítő ülésen hatályon kívül helyezett büntetővégzéshez - segítségnyújtás elmulasztásának bűntettében és ittas állapotban elkövetett járművezetés vétségében mondta ki bűnösnek.
A bíróság a fenti büntetés mellett rendelkezett a 2019. augusztus 22. napja óta eltelt időnek a járművezetéstől eltiltás tartamába történő beszámításáról is, továbbá kötelezte a vádlottat az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

Az ítélet jogerős.