Ítélethozatal társtettesként, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettében

A Szekszárdi Járásbíróság a 2021. január 8. napján megtartott bíróság elé állításon, gyorsított eljárás keretében társtettesként, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek azt a bolgár származású férfit, aki 9 illegális bevándorlót, köztük egy kiskorú személyt szállított át Magyarország területén, ezáltal pedig társaival segítséget nyújtott a Közel-Keletről embercsempészek segítségével Magyarországra érkező kilenc személynek az Ausztriába történő jogellenes átjutásához.
A bíróság által megállapított tényállás szerint 2021. január 4-én éjjel indult Szerbiából, a Zombori menekülttáborból 9, magát szír állampolgárnak valló személy egy, a nyomozás során be nem azonosított embercsempész segítségével Magyarország felé, akik a szerb-magyar határt a magyar határon felállított kerítés alatt fúrt illegális alagúton átjutva lépték át, majd az éjszaka során Magyarország területén, egy erdő szélén bújtak meg az 53-as számú főút közelében. Az illegális bevándorlók korábban embercsempészek segítségével jutottak el Szíriából - több ország érintésével - Szerbiába, majd a menekülttáborban embercsempészekkel vették fel a kapcsolatot és jutottak át illegálisan a határon Magyarországra, ahonnan Németországba kívántak eljutni.
2021. január 5-ről január 6. napra virradó éjszaka az 53-as számú főút közelében, egy be nem azonosított személy jelzésére megérkezett a vádlott az általa vezetett kisbusszal, ahova az ismertlen férfi beirányította az illegális bevándorlókat. Innen a vádlott és az előtte haladó tettestársa egymást szorosan követve az M9-es autóúton, majd az M6-os autópályán Budapest irányába közlekedtek. A NAV munkatársai 2021. január 6. napján 01 óra 59 perckor az M6-os autópálya fácánkerti pihenőjénél a vádlottat és az általa szállított személyeket – akik úti okmányokkal, valamint személyazonosságukat igazoló okmánnyal nem rendelkeztek - intézkedés alá vonták.
A járásbíróság a tárgyaláson részben beismerő vádlottat 6 év fegyház fokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre és Magyarország területéről 8 év kiutasításra ítélte. A vádlott a kiszabott szabadságvesztés büntetésből nem bocsátható feltételes szabadságra.
A bíróság a büntetés kiszabása során súlyosító körülményként értékelte, hogy a terhelt a bűncselekmény elkövetésekor az általa használt gépjárművel a megengedettnél több, összesen kilenc személyt szállított. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe a bíróság a vádlott részbeni beismerő vallomását, büntetlen előéletét, rendezetlen anyagi körülményeit, valamint, hogy kiskorú gyermekek eltartásáról köteles gondoskodni.
A vádlott és védője az ítélet ellen fellebbezést jelentettek be, míg az ügyészség három nap gondolkodási időt tartott fenn, ekként az elsőfokú ítélet nem emelkedett jogerőre.