Elzárás a robbantással fenyegetőző férfinak

A Tamási Járásbíróság a 2021. január hó 18. napján tartott nyilvános tárgyaláson 90 nap elzárás büntetésre ítélte azt az ötvenes évei elején járó hőgyészi férfit, aki több alkalommal is azzal fenyegette meg telefonon a rendőrséget, az orvosi ügyeletet, illetve a mentősöket, hogy felrobbantja őket.

Az elsőfokú ítélet tényállása szerint a vádlott 2019. december 27. napján 15 óra 50 percet megelőzően hőgyészi otthonából a 112-es segélyhívót felhívta és felindult állapotban, trágár szavak kíséretében azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja a hőgyészi orvosi ügyeletet. Az operátorral folytatott beszélgetés során vádlott olyan kijelentést is tett, hogy felrobbantja az egész rendőrőrsöt, fölrobbant mindent. A bejelentést fogadó operátorral folyt beszélgetésnek oly módon lett vége, hogy a vádlottat átkapcsolták a mentőszolgálat mentésirányítójához.
A vádlott 2020. május 1. napján leittasodott, majd a magas vérnyomása miatti rosszulléte okán magához mentőt hívott. A kiérkező mentősök eljárása során a vádlott nem működött együtt, az ellátást és a vizsgálatot megtagadta, így a mentősök az együttműködés hiánya miatt távoztak tőle. Ezután vádlott 18 órát követően a 112-es segélyhívót felhívta, és bejelentésében sérelmezte, hogy a mentősök nem látták el őt. A bejelentés során a mentősök magatartása miatt robbantással fenyegetőzött, majd azt a kijelentést is tette, hogy „felmegyek az őrsre, felrobbantom…felrobbantom mindet...kétszer leszúrok mindenkit…”.
Ezt követően a vádlott bejelentését fogadó operátor átirányította vádlottat a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-Irányítási Központjához, ahol szintén sérelmezte, hogy nem látták el őt, illetve trágár szavakkal szidalmazta a Tevékenység-Irányítási Központ ügyeletesét is. Az ügyeletes rendőrjárőröket küldött vádlotthoz, tekintettel arra, hogy a beszélgetés során vádlott olyan kijelentést is tett, hogy „itt a gázpalack, felmegyek…” Az ügyeletes ezt követően egyeztetett a hőgyészi orvosi ügyelettel a vádlott rosszulléte miatt, amelyet követően a vádlotthoz az ügyeletes orvos kiment. Az orvos megérkezése után a jelen lévők előtt vádlott elmondta, hogy tudja, hol van az orvosi ügyelet és a mentőállomás, azokat fel fogja robbantani. Az ügyeletes orvos vádlott magas vérnyomására gyógyszert adott, majd a vádlott agresszív viselkedése miatt beutalta a pszichiátriára.
A vádlott 2020. július 6-án 20 óra tájékán több alkalommal betelefonált a segélyhívó központhoz, amelynek során szidalmazta a mentősöket, valamint a hőgyészi mentőállomás felrobbantásával fenyegetőzött.

A járásbíróság a vádbeli cselekményeket mind ténybeli szempontból, mind a bűnösségre kiterjedően beismerő, büntetett előéletű vádlottat három rendbeli közveszéllyel fenyegetés bűntettében mondta ki bűnösnek és az elzárás kiszabása mellett kötelezte az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére is.
A büntetés kiszabása során a járásbíróság enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott bűnösségre is kiterjedő beismerését, továbbá az általa tanúsított megbánást. Súlyosító körülményként értékelte viszont a speciális bűnismétlőnek tekinthető, továbbá a kórosság mértékét el nem érő alkoholfüggősében szenvedő vádlott büntetett múltját, felfüggesztett szabadságvesztés próbaidejének hatálya alatti elkövetése tényét, a kettőnél több bűncselekményt érintő halmazati elkövetést, valamint a vádlott elkövetéskori ittas állapotát.
A bíróság mindezek eredményeként a négy év hat hónapig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmény esetében a cselekmény tárgyi súlyára, a bűnösség fokára, illetve a számba vett súlyosító és enyhítő körülményekre is tekintettel a szabadságvesztéshez képest enyhébb büntetési nem, elzárás kiszabását ítélte meg célravezető szankciónak mind az egyéni, mind az általános bűnmegelőzés elérése érdekében.

Az ítélet ellen a vádlott és a védő három munkanap gondolkodási időt tartott fenn, az ügyész tudomásul vette a döntést.