Ítélethozatal bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettében

A Szekszárdi Járásbíróság a 2021. február 22. napján megtartott tárgyaláson bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek azt a szír származású férfit, aki öt illegális bevándorlót szállított Magyarország területén, ezáltál pedig segítséget nyújtott a Szíriából embercsempészek segítségével Magyarországra érkező öt személynek az Ausztriába történő jogellenes átjutáshoz.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2020. augusztus 10. napját megelőző időben elvállalta egy embercsempészést folytató bűnszervezet tagjainak felkérésére azt, hogy Magyarországra már illegálisan érkező migráns személyeket Ausztriába szállít. Öt, magukat szír állampolgároknak valló személy korábban embercsempészek útján jutottak el Szíriából Szerbiába, ahol a menekülttáborban eltöltött hosszabb időt követően jogellenesen lépték át a szerb-magyar zöld határt. Az öt férfi Magyarországon keresztül szintén embercsempészek közreműködésével akart eljutni Ausztriába. Az illegális bevándorlók mobiltelefonon tartották a kapcsolatot egy ismeretlen személlyel, akivel egyeztettek az Ausztriába való eljutás útvonaláról és ennek költségeiről. Miután a pénzt átutalták a bűnszervezetben irányító szerepet betöltő férfi által meghatározott számlára, az ismeretlen személy meghatározta, hogy mely találkozási helyre kell menniük és ott milyen autót kell keresniük, amely majd tovább viszi őket Ausztria irányába.
Miután az öt férfi 2020. augusztus 10. napján a hajnali órákban Magyarországra ért, a megadott ponton összetalálkoztak az értük érkező vádlottal, és mindannyian beszálltak a vádlott tulajdonát képező személygépkocsiba abból a célból, hogy a vádlott Magyarország területén szállítsa őket, hogy a későbbiek során Ausztriába tudjanak jogellenes átjutni. Azonban a Szekszárdi Rendőrkapitányság Tolnai Rendőrőrsének rendőrei 2020. augusztus 10. napján 03 óra 50 perckor az M6 autópálya 133 km-szelvényénél, a Fácánkerti pihenőhely közelében intézkedés alá vonták a vádlott által vezetett gépjárművet.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat 3 év fegyház fokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre és Magyarország területéről 8 év kiutasításra ítélte. A vádlott a kiszabott szabadságvesztés büntetésből nem bocsátható feltételes szabadságra.

A bíróság a büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelte a vádlott büntetlen előéletét, leendő gyermekének születését, megrendült egészségi állapotát, valamint, hogy a cselekményét – tettenérése okán – nem fejezte be. A vádlott terhére ugyanakkor a bíróság súlyosító körülményt nem értékelt. Figyelemmel az enyhítő körülmények jelentős számára a járásbíróság a szabadságvesztés időtartamát a törvényi minimumhoz közeli mértékben állapította meg.

Az ítélet nem emelkedett jogerőre, tekintettel arra, hogy az ügyészség három munkanap határidőt tartott fenn a nyilatkozattételre, míg a vádlott és védője a bűnszervezetben történő elkövetés mellőzése és a kiszabott büntetés enyhítése iránt fellebbezést jelentettek be.