Felfüggesztett börtön az élettársát megszúró nőnek

A Szekszárdi Törvényszék a 2021. május hó 28-i tárgyaláson 2 év börtön fokozatú szabadságvesztésre ítélte azt a nőt, aki 2019 őszén egy késsel a combján megsebesítette az élettársát. A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette.

 Az ítéleti tényállás szerint a hatvanéves vádlott 15 éve élettársi kapcsolatban él a sértett férfival annak lakóingatlanában. Mindketten több éve napi szinten italozó életmódot folytatnak, közöttük a viták, veszekedések rendszeresek, azonban ezidáig tettlegességig nem fajultak.

 A sértett 2019. október 31. napján 08:00 óra körüli időben elment otthonról egy barátjához fát hasogatni, illetve boros hordókat kimosni, amelynek során bort fogyasztottak, így a sértett e napon 17 és 18 óra között ittas állapotban érkezett haza. Az otthon tartózkodó, addigra már erősen leittasodott, indulatos vádlott és az ingatlan konyhájában a vádlottal szemben egy heverőn ülő sértett között veszekedés kezdődött. A vita hevében a vádlott magához vette a sértett tulajdonát képező 21 cm nagyságú, 9 cm pengehosszúságú, összecsukható fémkést, amellyel az ülő testhelyzetben lévő sértettet egy alkalommal, legalább közepes erővel a bal combján a középső-alsó harmadban megszúrta, amely folytán a sértettnek hosszanti irányú, 2,5 cm hosszúságú szúrt sebe keletkezett és nyomban erős vérzéssel járt. A szúrcsatorna nagy eret, idegképletet nem érintett, így a sértett sérülésének tényleges gyógytartama 8 napon belüli. A sértett sérülésének a combcsatorna közelségében való elhelyezkedésére, a szúrcsatorna hosszára, a használt eszköz jellegére és nagyságára, a támadott testtájékra, az erőbehatás erejére, valamint a vádlotti szándékra figyelemmel, súlyosabb, mégpedig a combcsatornában futó nagyerek megsértése folytán vérvesztéssel járó, közvetlen életveszélyes állapot eredményező sérülés is reálisan bekövetkezhetett volna.

 A szúrást követően a vádlott azonnal hozott egy törölközőt és egy zsineget, amelyekkel megpróbálta a szúrás okozta erős vérzést csillapítani. Ezután a közelben lévő Nemzeti Dohányboltba ment, hogy a mentők értesítését kérje az ott tartózkodóktól. Az orvosi vizsgálat idejére már aktív vérzés nélküli sebtől a végtag keringése, illetve beidegzése megtartott maradt, a sértettnél – akit az éjszaka folyamán megműtöttek – közvetett életveszély sem következett be.

 A sértett és a vádlott életközössége a bűncselekményt követően helyreállt.

 A törvényszék a fenti cselekményét a bűnösségére kiterjedően is beismerő vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek, és a fenti büntetés kiszabása mellett elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét, amelynek keretében külön magatartási szabályként előírta számára, hogy a próbaidő tartama alatt nyilvános helyen ne fogyasszon szeszes italt.

 A büntetés kiszabása során a bíróság nyomatékos enyhítő körülményként értékelte többek között az egyébként 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett cselekmény esetében a büntetlen előéletű vádlott beismerését, megbánását, a sértett megbocsátását, illetve a cselekmény kísérleti szakban maradását.

 Az ítéletet a felek tudomásul vették, így az jogerős és végrehajtható.