Ítélethozatal közúti baleset gondatlan okozásának vétségében és bódult állapotban elkövetett járművezetés vétségében

A Szekszárdi Járásbíróság a 2021. szeptember 22. napján megtartott előkészítő ülésen közúti baleset gondatlan okozásának vétségében, valamint bódult állapotban elkövetett járművezetés vétségben mondta ki bűnösnek azt a férfit, aki személyautójával egy szekszárdi gyalogos-átkelőhelyen ütött el egy gyalogost, továbbá egy másik alkalommal a közúti közlekedésben bódult állapotban vett részt.

A bíróság által megállapított tényállást szerint a vádlott 2020. január 10. napján a kora reggeli órákban Szekszárdon az Alisca utca felől a Béri Balogh Ádám utca irányába közlekedett szemgépkocsijával, amikor haladása során az Alisca utca úttestjét keresztező gyalogos-átkelőhelynél nem biztosított elsőbbséget az éppen áthaladó sértettnek, akit emiatt a járművével elütött. A sértett a baleset következtében az úttestre esett, és súlyos, nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, mely a sértettnél maradandó fogyatékosságot eredményezett.

A vádlott 2020. július 2. napján a késő esti órákban Szekszárd lakott területén belül közlekedett személygépjárművével, amikor a rendőrjárőr közúti ellenőrzés alá vonta. A zavartan viselkedő vádlott a helyszínen úgy nyilatkozott, hogy korábban kábítószert fogyasztott, ezért vizelet- és vérmintavétel céljából előállították az orvosi ügyeletre. A vádlott a járművezetés megkezdése előtt új pszichoaktív anyagot tartalmazó cigarettát szívott, melyet követően – figyelemmel a vérében lévő mennyiségű pszichoaktív anyagra, zavart állapotára, valamint zavart és nehezen érthető beszédére – bódult állapotban vett részt a közúti közlekedésben.

Az elsőfokú bíróság a bűncselekményt a váddal egyezően beismerő és a tárgyaláshoz való jogáról lemondó vádlottat 500.000 forint pénzbüntetésre és 2 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség három munkanap határidőt tartott fenn a fellebbezésre irányuló nyilatkozat megtételére.