Fegyház és javítóintézet életveszélyt okozó testi sértésért és rablásért

Az elsőfokon eljáró Szekszárdi Törvényszék a 2021. október hó 27. napján tartott előkészítő ülésen 6 év, illetve 5 év 6 hónap fegyház fokozatú szabadságvesztésre és 6-6 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a két fiatal férfit, aki 2020 nyarán ittas állapotban súlyosan, brutális módon bántalmazott és kirabolt egy idősebb személyt. A vádlottak feltételes szabadságra legkorábban a szabadságvesztés 2/3-ának kitöltését követő napon bocsáthatók. A bántalmazásban szintén részt vevő, fiatalkorú barátnőiket a bíróság 3-3 év javítóintézeti nevelésre ítélte, amely felének, de legalább 1 évnek letöltése után ideiglenesen elbocsáthatók.

Az ítéleti tényállás szerint I. rendű vádlott barátnője fk. IV. rendű vádlott, míg II. rendű vádlott barátnője fk. III. rendű vádlott volt. A fiatalkorú III. és IV. r. vádlottak testvérek, akiket nem megfelelő életkörülményeik miatt kiemeltek családjukból és lakásotthonban helyeztek el, ahol nehézkesen illeszkedtek be, onnan többször engedély nélkül távoztak, 2020. márciusa és augusztusa között folyamatosan szökésben voltak.
2020. augusztus 4. napján a vádlottak Szekszárdon találkoztak és először Sárpilisre utaztak, ahol a helyi kocsmában valamennyien pálinkát fogyasztottak. Ezután tovább utaztak Decsre, ahol I. rendű vádlott észrevette a nagyanyja élettársát, a sértettet, aki ittas állapotban az egyik helyi vendéglő lépcsőjén ült. Miközben a vádlottak megindultak a sértett felé, I. rendű vádlott feltűrte a felsőruházatának ujját, így jelezve a többieknek, hogy verekedni fog. A sértettől I. rendű vádlott először megkérdezte, hogy maradt-e még pénze az italozást követően, és amikor nemleges választ kapott, odaszólt barátnőjének, IV. rendű vádlottnak: „Szerelmem, Te kezded!”. E felszólításnak megfelelően, IV. rendű vádlott a jobb lábával a sértettet fejbe rúgta, az arcának bal felén. Ezek után I. rendű vádlott is fejbe rúgta és többször ököllel fejbe vágta a sértettet, miközben tőle folyamatosan követelte a pénzét. A sértett bántalmazásába azonnal bekapcsolódott a három társa is, így II. rendű és a két fiatalkorú vádlott, akik valamennyien többször megütötték és megrúgták a sértettet, akit a legnagyobb erővel főként I. rendű vádlott bántalmazott mindvégig. IV. rendű vádlott a sértett nyakának bal oldalát, III. rendű vádlott pedig a tarkóját rúgta meg, II. rendű vádlott pedig őt tenyérrel többször arcon ütötte.
A néhány percig tartó bántalmazás után I. rendű vádlott tovább akarta verni a már vérző sértettet, ezért őt II. rendű vádlottal együtt – a fiatalkorú vádlottak kíséretében – a közelben található erdőbe vonszolta. Az erdőben I. rendű vádlott a sértettet testszerte, többször ököllel megütötte és megrugdosta, miközben azt hangoztatta, hogy kell neki a pénze. II. rendű vádlott – az I. rendű vádlott felszólítására – a sértettet egyszer megrúgta, a fiatalkorú vádlottak azonban már nem vettek részt a bántalmazásában.
A sértett nem adta át önként a vagyontárgyait, ezért I. rendű vádlott leszakította róla a fekete vászon övtáskáját, abból kivette a legalább 6200,-Ft készpénzét, a mobiltelefonját és tartozékait, illetve a személyes iratait, amelyeket átadott IV. rendű vádlottnak, míg megkezdett doboz cigarettáját III. rendű vádlottnak adta, majd az üres övtáskát az erdőben eldobta.
A sértett a vádlottaktól elszenvedett – legalább hét külön erőbehatásban (rúgásban, ütésben) megnyilvánuló – bántalmazás következtében többek között az arckoponyájának többszörös törését, a bal oldali VI. és VII. bordaíveinek kis elmozdulásával járó törését, a mellkasa jobb oldalának zúzódását szenvedte el, amelyek együttes gyógytartama ténylegesen 5-6 hétre tehető. A vádlottaktól elszenvedett bántalmazás módjára, az ütések és rúgások számára és erejére, a támadott testtájékokra figyelemmel azonban fennállt a reális esélye a sértettnél a bekövetkezettnél súlyosabb, maradandó fogyatékosságot eredményező szemsérülés, illetve koponyaűri vérzéssel járó közvetlen életveszélyes sérülés kialakulásának, amelyek elmaradása kizárólag a véletlennek köszönhető. A sértettre, aki az éjszakát az erdőben töltötte, kora reggel körüli időben talált rá a munkatársa, aki értesítette a mentőszolgálatot, amelynek tagjai őt a szekszárdi kórházba szállították, ahol a sérüléseit ellátták.

A törvényszék a fenti cselekményüket a váddal egyezően beismerő, a tárgyaláshoz való jogukról lemondó, az eljárási cselekményen megbánást tanúsító, előzetes fogvatartásban lévő vádlottakat társtettesként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében, illetve társtettesként, csoportosan elkövetett rablás bűntettében, míg fk. III. és fk. IV. r. vádlottat ezen felül további másik cselekvőségük miatt zaklatás vétségében mondta ki bűnösnek, és a fenti büntetés kiszabása mellett rendelkezett az előzetes fogvatartásuk beszámításáról is.

A törvényszék mind a büntetett előéletű, speciális bűnismétlőnek számító felnőttkorú, mind a javítóintézetben pozitív magatartásbéli változást tanúsító fiatalkorúak vádlottak büntetését - az egyébként 5-15 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett cselekmények esetében - a szorgalmazott szankciót a büntetési középmértéktől jóval enyhébben, az irányadó büntetési tétel aló határához közel megállapító, ekként méltányos, a bíróság számára kötöttséget jelentő mértékes ügyészi indítvánnyal egyezően szabta ki.

Az ítélet az I. r., illetve a két fiatalkorú vádlott tekintetében jogerős, II. r. vádlott és védője pedig a büntetés enyhítése végett fellebbezést jelentett be.