Letartóztatta a bíróság a 97 illegális bevándorlót szállító embercsempészt

A Szekszárdi Járásbíróság nyomozási bírája egy hónap időtartamra rendelte el annak a moldáv állampolgárságú férfinek a letartóztatását, akit bűnszervezetben, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével gyanúsítanak.
A megalapozott gyanú szerint a gyanúsított 2021. november 10. napján egy román honosságú tehergépkocsi ponyvás rakterében 97 külföldi – magukat szírnek, afgánnak és palesztínnak valló – állampolgárt szállított azzal a céllal, hogy az osztrák-magyar államhatárhoz érve az államhatárt átléphessék. A rendőrség a gyanúsított által vezetett terhergépjárművet a dunaföldvári Duna-hídon 2021. november 10. napján vonta intézkedés alá, majd a rendőri intézkedést követően a 97 fő, magyarországi tartózkodási engedéllyel nem rendelkező személyt a szerb-magyar határhoz szállították, ahol Magyarország területét elhagyták.
A bíróság a letartóztatást elrendelte, mivel megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított elkövette a terhére rótt jelentős tárgyi súlyú bűncselekményt, amelyet a törvény 2-16 évig terjedő szabadságvesztéssel rendel büntetni.
Megalapozottan feltehető továbbá, hogy a gyanúsított szabadlábra kerülése esetén a hatóságok számára elérhetetlenné válna, így különösen megszökne vagy elrejtőzne, figyelemmel a cselekmény jelentős tárgyi súlyára és a kiszabható büntetés mértékére, valamint a gyanúsított személyi körülményeire, különösen arra, hogy magyarországi kötődése nincsen.
A rendelkezésre álló adatok alapján megalapozottan feltehető az is, hogy a gyanúsított a terhére rótt bűncselekményt bűnszervezetben követte el. Így okkal feltételezhető, hogy a terhelt szabadlábon hagyása esetén az eddig ismeretlenül maradt társaival a kapcsolatot felvenné és ezáltal a bizonyítást megnehezítené, így tárgyi bizonyítási eszközt rejtene el vagy semmisítene meg, illetve a büntetőeljárásban részt vevő személyeket befolyásolná.
A bíróság döntését az ügyészség, a gyanúsított és a védő is tudomásul vették, ezért a letartóztatást elrendelő végzés véglegessé vált.