Felfüggesztett szabadságvesztés segítségnyújtás elmulasztásáért és ittas járművezetésért

A Bonyhádi Járásbíróság segítségnyújtás elmulasztásának bűntettében és ittas járművezetés vétségében mondta ki bűnösnek azt a férfit, aki ittas állapotban vezetett személyautójával összeütközött egy másik gépjárművel Bonyhádon, majd anélkül, hogy a tőle elvárható segítséget nyújtotta volna, megállás nélkül továbbhajtott a baleset helyszínéről.

Az ítéleti tényállás szerint az alkoholos befolyásoltság alatt lévő vádlott 2021. január 12. napján Bonyhád lakott területén belül közlekedett személygépkocsijával, amikor egy útkereszteződéshez érve, balra kanyarodása során nem biztosított elsőbbséget a vele szemben közlekedő és egyenesen tovább haladni szándékozó személyautónak. Emiatt a vádlott balra kanyarodása közben a sértett által vezetett járműnek ütközött, amely nagy hanghatással és a balesetben részes járművek jelentős rongálódásával járt. Az ütközést követően a vádlott a helyszínt megállás nélkül elhagyta, anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy a balesetben érintett járműben életét vagy testi épségét közvetlenül fenyegető veszély miatt segítségnyújtásra szoruló személy van-e. Az ütközés következtében a sértett által vezetett jármű utasa 8 napon belül gyógyuló, könnyű sérülést szenvedett.

A bíróság a bűnösségét beismerő és a tárgyaláshoz való jogáról lemondó vádlottat 1 év 8 hónap börtönbüntetésre, 400.000 forint pénzbüntetésre és 4 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette.

Az ítélet jogerős.