Ítélet halálos közúti baleset okozásának vétsége miatt indult ügyben

A Szekszárdi Járásbíróság halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondta ki bűnösnek azt a férfit, aki 2020. augusztus 23. napján gondatlanságból egy ember halálával járó balesetet okozott a Pécs felől Szekszárd irányába vezető 6-os számú főúton.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2020. augusztus 23. napján a kora reggeli órákban a fent megjelölt útszakaszon közlekedett egy hét személy szállítására alkalmas személygépkocsival, amikor egy enyhén jobbra, majd balra ívelő útszakaszon elaludt, emiatt a jármű letért a menetiránya szerinti bal oldali útpadkára, a füves partoldalon tovább haladt, majd egy fának ütközött. Ennek hatására a bal hátsó ajtónál lévő oldalablak kitörött és a jármű bal oldala rongálódott. A vádlott mögött, a középső üléssor bal oldali ülésén utazó és a hátsó ajtóüvegnek dőlve alvó – biztonsági övet nem használó – sértett az ütközés következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A személyautóban még további négy személy utazott, akik a baleset következtében nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedtek. A vádlott, valamint négy utasa a balesetet megelőzően használták a biztonsági övet.

A vádlott az előkészítő ülésen a bűnösségét beismerte és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról.

A járásbíróság a vádlottat 1 év 3 hónap fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre, valamint 4 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte.

A bíróság a büntetés kiszabása során enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott büntetlen előéletét, a bűncselekmény elkövetésének beismerését, rendezett életkörülményeit, valamint kifogástalan közlekedési előéletét. Ugyanakkor a bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy a baleset következtében több személy is megsérült.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és a védő a büntetés enyhítéséért fellebbeztek, míg az ügyészség három munkanap határidőt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére. Az ügy a Szekszárdi Törvényszéken folytatódik másodfokon.