Jogerős ítélet csalás miatt indult ügyben

A Szekszárdi Járásbíróság a 2022. március 9. napján megtartott előkészítő ülésen ítéletet hozott azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik önkormányzati segély valótlan ígéretével tévesztettek meg idős korú személyeket.
A bíróság által megállapított tényállás szerint az I. és II. rendű vádlottak 2021. év februárjában megállapodtak III. és IV. rendű vádlottakkal abban, hogy idős korú személyektől csalárd módon pénzt szereznek. Ennek érdekében az I. rendű vádlott telefonkönyvből kinézte az általa vélelmezetten idős korú sértettek vezetékes telefonszámát, majd őket az önkormányzat – egy esetben egy bank – dolgozójaként felhívta. Az I. rendű vádlott különféle álneveken mutatkozott be és azzal tévesztette meg a sértetteket, hogy amennyiben előbb telefonon megadják személyes okmányaik és bankszámlaszámuk adatait, majd személyesen is átadják az okmányaikat, bankkártyájukat és a PIN kódot, akkor a koronavírus járvány miatt 50.000,- forint összegű önkormányzati támogatásban fognak részesülni. Az I. rendű vádlott ily módon 96 sértettel vette fel telefonon a kapcsolatot, akiknek egy része az elkövetéskor a 75. életévét betöltötte.
Három esetben a sértettekkel való személyes találkozást követően a bankkártyák jogosulatlan megszerzésével készpénz felvételre is sor került, amelyben II. és III. rendű vádlottak is közreműködtek. A IV. rendű vádlott saját járművével vitte el a III. rendű vádlottat a sértettekhez, valamint a bankautomatákhoz. A vádlottak végül a sértettektől kicsalt pénzösszegeket – mintegy 900.000,- forintot – egymás között elosztották.
Az előkészítő ülésen valamennyi vádlott beismerte a bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról.
A bíróság az I. rendű vádlottat 3 rendbeli csalás bűntettében, 28 rendbeli csalás bűntettének kísérletében, 65 rendbeli csalás vétségének kísérletében, személyes adattal visszaélés vétségében és 2 rendbeli okirattal visszaélés vétségében mondta ki bűnösnek. Ezért őt a bíróság, mint különös visszaesőt – halmazati büntetésül – 3 év 10 hónap börtön fokozatú szabadságvesztésre és 4 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte.
A járásbíróság a II. rendű vádlottat csalás bűntettében mondta ki bűnösnek, amely miatt 180 óra közérdekű munka büntetést szabott ki.
A bíróság a III. rendű vádlottat 2 rendbeli csalás bűntette, bűnsegédként elkövetett csalás bűntettének kísérlete, valamint bűnsegédként elkövetett csalás vétségének kísérlete miatt 312 óra közérdekű munka büntetésre ítélte.
A IV. rendű vádlottat a járásbíróság bűnösnek mondta ki 2 rendbeli bűnsegédként elkövetett csalás bűntettében, bűnsegédként elkövetett csalás bűntettének kísérletében, továbbá bűnsegédként elkövetett csalás vétségének kísérletében, ezért őt a bíróság 180 óra közérdekű munka büntetésre ítélte.
Az ítélet jogerős.