Felfüggesztett börtön a TAO támogatással kapcsolatos visszaélések miatt

A másodfokon eljáró Szekszárdi Törvényszék a 2022. április 13. napján tartott nyilvános ülésén – a vagyonelkobzás tekintetében megváltoztatva, de érdemben helybenhagyva a Szekszárdi Járásbíróság elsőfokú ítéletét – 2 év, illetve 1 év 6 hónap börtön fokozatú szabadságvesztésre, továbbá 2.400.000,- Ft, illetve 2.000.000,- Ft pénzbüntetésre ítélte jogerősen azt a két férfit, akik az általuk működtetett labdarúgó egyesület által sportfejlesztési program keretében lehívott TAO támogatást a jóváhagyott céljától eltérően használták fel. A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását 4 év, illetve 3 év próbaidőre felfüggesztette.

Az ítélet tényállása szerint I. r. és II. r. vádlott a 2014. év során elhatározta, hogy tárgyi eszköz beruházásra, felújításra fordítható, egy törvénymódosítás következtében a látványcsapat-sportágak, köztük a labdarúgás támogatását a társasági adókötelezettség legfeljebb 70%-áig biztosító, ún. TAO támogatás egy részét a jóváhagyott céltól eltérően fogják felhasználni, és ehhez igénybe veszik az érintett sportegyesület vagyonát is, majd a jogszerű felhasználás látszatát hamis okiratok készítésével fogják kelteni. I. r. vádlott mint elnök képviselte a pályázatok benyújtása és a pályázatokkal elnyert támogatások felhasználása, majd igazolása során az érintett sportegyesületet, míg a pénztárosként eljáró II. r. vádlott feladata volt a támogatási összegek és az egyesület saját forrásainak kifizetése a pénztárból.
A vádlottak fenti cselekményeikkel, azaz a költségvetésből származó pénzeszközöknek a jóváhagyott céltól eltérő, saját érdekeiknek megfelelő felhasználásával több mint 7 és fél millió forint összegben okoztak vagyoni hátrányt a költségvetésnek, illetve a megvalósításhoz szükséges 30%-os önrészre figyelemmel 3 millió forintot meghaladóan az egyesületük számára.
Ezen felül a sportklub TAO pályázat alapján támogatást igényelt egy húsz személyes csapatszállító kisbusz megvásárlásához, amelynek vételára 8.926.830,- Ft volt. I. rendű vádlott a kisbuszt alig két év elteltével áron alul, mindössze 3.000.000,- forintért eladta úgy, hogy a jármű forgalmi értéke 6.578.000,- Ft volt, de a könyv szerinti értéke is jóval magasabb volt a vételárnál. A kisbusz forgalmi érték alatti eladásával 3.578.000,- Ft kára keletkezett a sértett labdarúgó egyesületnek.

A Szekszárdi Járásbíróság I. r. vádlottat mint tettest nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettében, nagyobb értékre elkövetett sikkasztás bűntettében, jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében és 2 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségében, II. r. vádlottat mint bűnsegédet nagyobb értékre elkövetett sikkasztás bűntettében, nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében és 2 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségében mondta ki bűnösnek, és a fenti büntetések kiszabása mellett I. r. vádlottat 3 év gazdálkodó szervezet általános vezetését ellátó szerv tagi, vagy egyszemélyi vezetői, illetve civil szervezet vezetői tisztségviselője foglalkozástól eltiltásra is ítélte, továbbá a bűnös úton szerzett gazdagodásukra tekintettel vagyonelkobzást alkalmazott velük szemben.
Az elsőfokú ítélet ellen a vádlottak és védőik felmentés, illetve a büntetés enyhítése végett jelentettek be fellebbezést.

A másodfokú bíróság arra a megállapításra jutott, hogy a járásbíróság ügyfelderítési kötelezettségét maradéktalanul teljesítette, a bizonyítékokat a szükséges és lehetséges körben feltárta, azokat részletesen értékelte és mérlegelte, a vádlottak büntetőjogi felelősségére okszerűen és megalapozottan következtetett, a vádlotti védekezések elvetésére szintén helytálló indokok alapján került sor. A törvényszék az elsőfokú bíróság által kiszabott büntetéseket törvényesnek, egyben célravezetőnek, az egyéb rendelkezéseket ugyancsak jogszerűnek találta, csak a vagyonelkobzás összegének pontosítása végett kellett az elsőbírói határozaton változtatnia.