Ítéletet hozott a bíróság a kétyi gázolás ügyében

Ítéletet hirdetett a Bonyhádi Járásbíróság annak a tolnai férfinek az ügyében, aki még 2019. október 20. napján Kétyen autójával halálra gázolta az úttest mellett füvet nyíró helybéli sértettet.
Az ügyészség a vádlottal szemben több bűncselekmény miatt is vádat emelt. A lefolytatott bizonyítási eljárás alapján így az elsőfokú bíróság a vádlottat halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettében, továbbá csalás bűntettének kísérletében, hamis magánokirat felhasználásának vétségében és kábítószer birtoklásának vétségében mondta ki bűnösnek. Ezért őt a bíróság – halmazati büntetésül – 5 év 8 hónap börtön fokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre, 6 év 2 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra, valamint 6 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte.
A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2019. október 20. napján a délutáni órákban – miután szeszes italt és új pszichoaktív anyagot fogyasztott volán mögé ült, – és személygépkocsijával a 65-ös számú főúton Kéty lakott területén belül Zomba irányából Hőgyész irányába közlekedett. A vádlott azonban az ittas és bódult állapota folytán, továbbá a megengedett sebesség túllépése miatt elveszítette uralmát a jármű felett. Ennek következtében a vádlott egy jobbra ívelő útkanyarulatban lesodródott a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávot szegélyező útpadkára, ahonnan a járművet hirtelen jobbra kormányozta, melynek következtében a jármű sodródva haladt át az úttest mindkét forgalmi sávján, majd nekiütközött egy lakóház előtti kerítés lábazatának. Az ütközés következtében a jármű megpördült és eközben hátsó részével elsodorta a füves útpadkán füvet nyíró sértettet. A baleset következtében a sértett olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.
A vádlott a közlekedési bűncselekmény vonatkozásában beismerte a bűnösségét és megbánó magatartást tanúsított, melyet a bíróság a büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelt. A bíróság ugyanakkor súlyosító körülményként vette figyelembe a vádlott büntetett előéletét, valamint a halmazati elkövetést.
Az ítélet nem jogerős, a vádlott és a védő a kiszabott büntetés enyhítéséért jelentett be fellebbezést. Az ügyészség három munkanap határidőt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére. Az ügy a Szekszárdi Törvényszéken folytatódik másodfokon.