Elsőfokú ítélet társtettesként elkövetett rablás bűntettében

A Paksi Járásbíróság a 2022. november 21-i tárgyaláson ítéletet hirdetett a sárszentlőrinci rablás ügyében.
Az elsőfokú ítélet tényállása szerint a Sárszentlőrincen élő vádlottak ismerték a helyben lakó 61 éves, mozgáskorlátozott, látássérült sértettet, akitől korábban több alkalommal is kértek gyógyszert. A vádlottak 2021. június 28-án - annak érdekében, hogy a sértettől gyógyszert szerezzenek - megjelentek a sértett házánál. A sértett azonban nem tett eleget a kérésnek, ezért a vádlottak egyike meghúzta a sértett kontyát, mire a sértett tenyérrel arcon ütötte az I. rendű vádlottat.
Az I. és II. rendű vádlottak 2021. június 29-én ismét elmentek a sértetthez, majd bementek az otthonába és követelni kezdték a gyógyszerek átadását, amelyet a sértett megtagadott, ezért az I. rendű vádlott kutatni kezdett a házban. A sértett ez ellen többször tiltakozott, eközben a II. rendű vádlott minden alkalommal arcon ütötte a sértettet, és felszólította, hogy maradjon csendben. A II. rendű vádlott a sértett haját úgy megrángatta, hogy emiatt a sértett az egyensúlyát elveszítve a földre esett, majd a sértettbe bele is rúgott. Ezalatt az I. rendű vádlott a házat átkutatta és összegyűjtötte a gyógyszereket, valamint egyéb értéktárgyakat is, így egyebek mellett flexet, mosószert, hajsütővasat, karórát és vérnyomásmérőt. Amikor a sértett ellenkezett az ingóságok elvitele ellen és felszólította a vádlottakat, hogy távozzanak, akkor az I. rendű vádlott a sértettet torkon ragadta és szorongatni kezdte. Ezt követően a vádlottak az összeszedett tárgyakkal együtt elhagyták a házat. A sértett a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett.
Az elsőfokú bíróság az I. és II. rendű vádlottat, mint társtetteseket bűnösnek mondta ki a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettében. Emellett az I. rendű vádlott bűnösségét hatóság félrevezetése vétségében is megállapította. Mindezért a bíróság az I. rendű vádlottat – halmazati büntetésül – 5 év 3 hónap fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 5 év közügyektől eltiltásra, míg II. rendű vádlottat 5 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlottak a szabadságvesztés büntetésből legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsáthatók feltételes szabadságra. A járásbíróság az I. és II. rendű vádlottat a társtettesként elkövetett magánlaksértés vétségének vádja alól felmentette.
Az ítélet nem jogerős, az ügyészség a jogorvoslati nyilatkozat megtételére három munkanapot tartott fenn, a II. rendű vádlott védője fellebbezést terjesztett elő a tárgyaláson, ezért az ügy a Szekszárdi Törvényszéken folytatódik másodfokon.