Ítélethozatal kábítószer-kereskedelem bűntettében

A Szekszárdi Törvényszék 2022. december 20-án kábítószer-kereskedelem bűntette miatt indult büntetőügyben hozott elsőfokú ítéletet.
I. rendű vádlott 2020 júniusában azzal bízta meg II. rendű vádlottat, hogy utazzon ki Hollandiába és onnan küldjön a részére Magyarországra egy kábítószert tartalmazó csomagot. II. rendű el is utazott Rotterdamba, ott átvett egy csomagot egy ismeretlen személytől: egy bevásárlószatyrot, benne két játékdobozzal és édességekkel, amely dobozokban műanyag zacskókba csomagolt kábítószerek voltak. Másnap átadta a szatyrot a kábítószert tartalmazó csomagokkal a fuvarozás-szervezéssel foglalkozó III. rendű vádlott sofőrjének, akinek a csomagot Bátaszékre kellett volna szállítania, és annak tartalmáról nem bírt tudomással. A sofőr még a célállomás előtt belenézett a csomagtérben lévő szatyorba, akkor látta, hogy azokban zöld növényi anyagok, illetve fehér por állagú anyagok vannak. A sofőr végül értesítette a rendőrséget, akik a kábítószert tartalmazó dobozokat tőle lefoglalták, majd a sofőr a nyomozó hatóság ellenőrzése alatt III. és IV. rendű vádlottakhoz ment, akiket a rendőrök végül elfogtak. A lefoglalt kábítószerek (metamfetamin, kokain, kannabinoid vegyületek, delta-9THC) hatóanyag-tartalma meghaladta a különösen jelentős mennyiség alsó határát.
I. rendű és II. rendű vádlott 2020. december 4-én Hollandiába indult, hogy onnan illegális módon megszerzett kábítószert hozzanak be továbbértékesítés érdekében. Hazatérve a vádlottak személygépkocsival az M6 autópályán haladva Mohácsra indultak. A rendőrség az I. rendű vádlott által vezetett személygépkocsit 2020. december 6-án egy üzemanyagtöltő állomáson ellenőrzés alá vonta, II. rendű vádlottat feltartóztatta, I. rendű vádlott azonban a rendőri intézkedés alól kivonta magát oly módon, hogy a személygépkocsival hirtelen gázt adva elhajtott, amely közben a gépkocsijával az őt gyalogosan feltartóztatni kívánó rendőrt elsodorta, és több szolgálati rendőrautónak is nekiütközött. Ezután a nyomozó hatóság a közúti közlekedésben vezetési képességre hátrányosan befolyásoló szer hatása alatt, bódult állapotban részt vevő vádlottat elfogta, az általa időközben kidobott csomagot pedig megtalálta és lefoglalta. Az abban lévő hatóanyag mennyiség meghaladta a különösen jelentős mennyiség alsó határát.
A törvényszék I. és II. rendű vádlottat társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében, ezen túl I. r. vádlottat bódult járművezetés vétségében, míg III. és IV. rendű vádlottat kábítószer birtoklása bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek, és őket 6 év 6 hónap, illetve 8 év fegyházbüntetésre, valamint 2 és 10 hónap - 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, I. és II. rendű vádlottal szemben ezen felül 300.000 forint, illetve 400.000 forint pénzbüntetést szabott ki, továbbá I. rendű vádlottat 3 év 6 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől.
Az ítélet nem jogerős, az ügyész I. rendű vádlott terhére súlyosítás végett, a vádlottak és védőik a büntetés enyhítése, illetve felmentés végett jelentettek be fellebbezést. Az ügy a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.