Felfüggesztett börtön emberölés bűntettében

A Szekszárdi Törvényszék a 2023. január 23-án tartott tárgyalásán 2 év - 2 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte azt a két férfit, akik 2021 nyarán „hagyták meghalni” az idősebb férfi öngyilkosságot megkísérlő feleségét, aki egyben a másik vádlott édesanyja volt. A szabadságvesztés végrehajtását a bíróság mindkét vádlott tekintetében 5 év próbaidőre felfüggesztette.
Az elsőfokú ítélet tényállása szerint a nyolcvanas éveiben járó I. rendű vádlott férfi és a hetvenes évei közepén járó sértett nő 1987 óta élt házastársi életközösségben, velük lakott a sértett első házasságából született II. rendű vádlott férfi is. A sértett több évig részesült orvosi kezelésben, gyógyítható betegségek okán, többek között cukorbetegség miatt. Panaszai mentén kialakuló suicid hajlama miatt 2020 márciusában inzulingyógyszert szedett be nagyobb mennyiségben öngyilkossági szándékkal. Ekkor még a vádlottak által hívott, gyors orvosi segítség megmentette az életét.
2021 júniusát megelőzően a sértett többször hangoztatta a vádlottak előtt öngyilkossági szándékát. Megkérte, sőt „megtiltotta” I. rendű vádlottnak, hogy a következő bárminemű öngyilkossági kísérlete esetén orvosi segítséget hívjon, hagyja őt meghalni. Erről tudomása volt II. rendű vádlottnak is.
A sértett öngyilkossági szándékkal 2021. június 3-án este többszörösen – halál okozására alkalmas dózisban – túladagolta a számára előírt inzulint és lefeküdt aludni. Másnap reggel I. rendű vádlott megkísérelte felébreszteni, de a sértett eszméletlen állapotban feküdt. A vádlottak az azonnali orvosi segítségkérés helyett csupán csak hideg vízzel borogatták az eszméletlen sértettet, illetve több alkalommal vércukorszintet mértek nála, holott azonnal rájöttek, hogy a sértett megint öngyilkosságot kísérelt meg. A délelőtt során mindvégig eszméletlen állapotú sértettnek egyik vádlott sem hívott orvosi segítséget. II. rendű vádlott két alkalommal megkísérelte rábeszélni I. rendű vádlottat, hogy mégis hívjanak mentőt, de ő ezt mindannyiszor elutasította, emlékeztetve II. rendű vádlottat a sértettnek tett ígéretükre.
I. rendű és II. rendű vádlottak 12:30 óra körül észlelték, hogy a sértettnek nincs pulzusa, nem lélegzik, ekkor a sértettet II. rendű vádlott megpróbálta újraéleszteni. A sértett halálának bekövetkezése után a vádlottak megtalálták az általa írt öngyilkossági búcsúlevelet. I. rendű vádlott 14 óra körüli időben értesítette a háziorvost, aki a helyszínen megállapította a sértett halálát, aminek oka heveny inzulin túladagolás okozta vércukorszint csökkenés és heveny agykárosodás volt. Az idejekorán érkező szakszerű egészségügyi ellátás esetén a halálos eredmény elmaradására értékelhető esély mutatkozott volna.
A törvényszék a cselekményt ténybeli szempontból beismerő, de az emberölésben való bűnösséget vitató vádlottakat az egyébként 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek.
Az ítélet nem jogerős, az ügyész, valamint a II. rendű vádlott és védője három munkanap gondolkodási időt tartott fenn, míg I. rendű vádlott és védője eltérő jogi minősítés, segítségnyújtás elmulasztásának megállapítása végett jelentett be fellebbezést. Az ügy a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.