Hét és fél év börtön kábítószer-kereskedelemért

A Szekszárdi Törvényszék a 2023. május 15-én tartott előkészítő ülésén jelentős mennyiségű kábítószerre kereskedéssel elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette és pénzmosás bűntette miatt 7 év 6 hónap börtönbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte egy huszonnyolc vádlottas büntetőügy I. rendű vádlottját. A vádlott feltételes szabadságra legkorábban a szabadságvesztés 2/3-ának kitöltését követő napon bocsátható.
Az ítélet tényállása szerint I. rendű vádlott a 2020. évben és azt megelőzően is szakácsként dolgozott egy Budakeszin található étteremben. I. rendű vádlott házépítésbe fogott Felcsúton, ennek finanszírozásához azonban a keresete nem bizonyult elegendőnek, jövedelmi viszonyai miatt pedig banki hitelfelvételhez sem tudott folyamodni. I. rendű vádlott számára nem volt ismeretlen a kábítószer, korábban alkalomszerűen többször fogyasztott kokaint különböző rendezvényeken, továbbá ismerősi kapcsolatban állt II. rendű vádlottal, akiről tudta, hogy részben kábítószer-kereskedelemből él. Mivel I. rendű vádlott látta, hogy II. rendű vádlott a kábítószer értékesítése révén magas életszínvonalat tud biztosítani magának, elhatározta, hogy ő maga is ilyen formában jut többletbevételhez.
I. rendű vádlott 2020 szeptemberében felkereste II. rendű vádlottat és felvázolta neki a fenti elképzelését. II. rendű vádlott biztosította I. rendű vádlottat, hogy tőle tud további értékesítésre szánt kábítószert vásárolni, továbbá a kábítószer eladásával és az ehhez szükséges eszközökkel kapcsolatos tanácsokkal is ellátta. Ezt követően I. rendű vádlott 2020. szeptemberétől 2021. május 17-ig azzal a céllal, hogy a megszerzett anyagot tovább értékesítse, havonta vásárolt kokain, valamint egy alkalommal amfetamin hatóanyag-tartalmú kábítószert II. rendű vádlottól, majd az így megszerzett kábítószerből kisebb adagokat készített oly módon, hogy kisméretű nejlontasakokban egyenként 0,8 gramm mennyiségű kábítószert helyezett el, és az így kapott, a nejlontasak súlyával együtt 1 grammos mennyiségeket a továbbiakban egy adagként kezelte és értékesítette.
A II. rendű vádlottól megvásárolt és a fentiek szerint kimért mennyiségű anyagokból ezt követően I. rendű vádlott maga is fogyasztott, illetőleg rendszeres haszonszerzésre törekedve – a vásárlókkal előre egyeztetett helyszíneken és körülmények között, legtöbbször a munkahelye környékén, munkaidejében – 2020 szeptembere és 2021. május 17-e között különböző személyeknek (IV., VII-XV., XVII-XIX. rendű vádlottaknak) értékesített.
A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda rendőrei 2021. május 17-én kutatást foganatosítottak I. rendű vádlott munkahelyén, ahol az I. rendű vádlott öltözőszekrényében feltalálásra és lefoglalásra került egy közepes méretű simítózáras tasakban nettó 79,76 gramm tömegű, fehér színű por, továbbá anyagmaradvánnyal szennyezett mérlegek, tasakok, fóliák, fémkanál, plasztikkártya, valamint 1.784.000 forint és 80.000 forint készpénz. Tartózkodási helyén fehér színű porral szennyezett porcelántányért, szívószálat, fémkanalat és plasztikkártyát, továbbá összesen 12.000.000 forint készpénzt foglalt le a nyomozóhatóság. I. rendű vádlott tartózkodási helyén lefoglalt tárgyak felületén található anyagmaradványokból kokain és amfetamin, míg a munkahelyén lefoglalt fehér színű, por állagú anyagból kokain volt kimutatható.
I. rendű vádlott 2020 szeptembere és 2021. május 17-e között összesen 188,983 gramm kokain hatóanyagot tartalmazó kábítószert értékesített, amely meghaladja a jelentős mennyiség alsó határát, annak mintegy 472,457%-a. I. rendű vádlott 2020 szeptembere és 2021. május 17-e között összesen 62,7 gramm amfetamin hatóanyagot tartalmazó kábítószert értékesített, amely meghaladja a jelentős mennyiség alsó határát, annak mintegy 627%-a. I. rendű vádlott által 2020 szeptembere és 2021. május 17-e között értékesített, valamint a munkahelyén további értékesítés céljából magánál tartott és lefoglalt kábítószer összesített kokain és amfetamin hatóanyaga meghaladja a jelentős mennyiség alsó határát, annak 1156,257%-a.
A bíróság a cselekményét a bűnösségére is kiterjedően beismerő, a tárgyaláshoz való jogáról lemondó, a nyomozás során az eljáró ügyészséggel egyezséget kötő vádlottal szemben ezen egyezségben lefektetett - és a büntetési középmértéktől egyébként jócskán elmaradó - büntetést szabta ki, továbbá a bűnös vagyongyarapodásra tekintettel 21.330.000 forint összeg erejéig vagyonelkobzást alkalmazott vele szemben.
Az ítélet jogerős, azt mind a vádhatóság, mind a védelem tudomásul vette.