Felfüggesztett szabadságvesztés ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt

A Szekszárdi Járásbíróság a 2023. május 17-én tartott előkészítő ülésen ítéletet hirdetett annak a tolnai férfinak az ügyében, akivel szemben az ügyészség súlyos testi sértést okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt emelt vádat.
Az ítéleti tényállás szerint a vádlott 2022. május 8-án Tolna lakott területén belül, közepes mértékben ittas állapotban vett részt a közúti közlekedésben a tulajdonát képező személygépjárművel. A vádlott nappal, jó látási viszonyok között, megengedett sebességgel haladt a Deák Ferenc utcában, azonban alkoholos befolyásoltsága és fáradtsága miatt vezetés közben elaludt. A vádlott így áttért a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba, ahol áthajtott az úttesten kialakított kerékpársávon, majd felhajtott a kerékpársáv mellett lévő útpadkára. Ennek következtében elütötte a szabályosan, kerékpárral közlekedő 8 éves sértettet, valamint a mögötte haladó édesanyját és a gyerekülésben utazó 6 éves fiát. A baleset következtében a 8 éves sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést, míg édesanyja nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett. A kerékpár gyerekülésében utazó gyermek nem sérült meg a balesetben.
A vádlott az előkészítő ülésen beismerte a bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A bíróság a vádlottat súlyos testi sértést okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt 1 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre, 300.000 forint pénzbüntetésre és 2 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte; a szabadságvesztés végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. A bíróság a büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelte a vádlott megbánó magatartását, e körben azt, hogy kapcsolatot tart a sértett családjával, akik megbocsátották a történteket.
Az ítélet nem jogerős, az ügyészség a büntetés súlyosításáért fellebbezést jelentett be. Az ügy a Szekszárdi Törvényszéken folytatódik másodfokon.