13 év fegyház embercsempészésért

Az első fokon eljáró Szekszárdi Törvényszék a 2023. november 30-án tartott tárgyalásán bűnszervezet irányítójaként, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntette miatt – mint különös visszaesőt - 13 év fegyházbüntetésre és Magyarország területéről végleges hatályú kiutasításra ítélt egy tunéziai állampolgár férfit. A vádlott - a bűnszervezeti elkövetésre figyelemmel - feltételes szabadságra nem bocsátható.
Az ítéleti tényállás szerint a negyvenes évei elején járó vádlott embercsempészés miatt 2018-2019. év folyamán a Szegedi Fegyház és Börtönben töltötte letartóztatását és jogerős szabadságvesztését. A vádlott a kiutasítás utáni kitoloncolását követően, Tunéziában továbbra is tagja maradt egy be nem azonosított, legalább három külföldi személyből álló, Törökországból irányított, hierarchikusan szervezett, konspiratívan működő nemzetközi csoportnak, amelynek célja Törökországba menekült iraki, valamint szír állampolgárságú, hivatalos úti okmányokkal nem rendelkező migránsok több ezer Euro ellenében a Balkán-félszigeten, majd a szerb-magyar államhatáron át történő csempészése és a bűnszervezet által biztosított sofőrökkel, valamint személygépkocsikkal illegális úton Ausztriába való eljuttatása volt. A csoport a fenti „szolgáltatásokért” a migránsoktól többnyire 1.000-5.000 Euro összeget kért, amelyet ún. „Haftaro” irodák kezeltek, és a tényleges kifizetés a bűnös tevékenységben részt vevő ismeretlen elkövetők részére azt követően történt, hogy a migránsok fénykép-, illetve videófelvételekkel igazolták megérkezésüket Ausztriába. A migránsok útját Törökországtól - Ausztriáig az embercsempész csoport köztes országokban (Görögország, Bulgária, Albánia, Észak-Macedónia, Szerbia és Magyarország) tevékenykedő, összehangoltan, konspiratívan működő ismeretlen tagjai biztosították. A vádlott a bűnszervezet feladatmegosztása szerint a Magyarországon beszervezett sofőrök irányításában és kifizetésében vett részt két személlyel együtt. A vádlott a bűnszervezet embercsempészés kapcsán keletkezett bevételéből a szervezet magasabb fokán álló irányítói által meghatározott, de pontosan nem ismert ellentételezésben részesült.
A vádlott volt bv. intézeti zárkatársaival kitoloncolását, illetve azok szabadulását követően internetes közösségi oldalon tartotta a kapcsolatot. A vádlott ennek során 2020 áprilisában többször is felvette a kapcsolatot egyikükkel és rábírta arra, hogy működjön közre a hivatalos úti okmányokkal nem rendelkező migránsok Magyarország területén való átszállításában, illetve e tevékenységhez sofőrök és személygépkocsik biztosításában, amelynek ellentételezéseként sikeres szállítások esetén migránsokként 600-1.000 Eurot ígért nevezettnek.
Utóbbi személy ezt a lehetőséget megemlítette rokonának, aki pedig az alkalmazottjának. Ezen felül a vádlott egy másik volt bv. intézeti zárkatársával is felvette a kapcsolatot, aki az előbbiekhez hasonlóan szintén elfogadta a vádlott ajánlatát. Ezen megkeresett személyek változó összetételben 2020. május 28-a és június 22-e közötti időpontokban a vádlottól a Whats App alkalmazáson kapott utasítások és GPS koordináták alapján kilenc alkalommal működtek közre 60 fő migránsnak a szerb-magyar határtól a magyar-osztrák határ közelébe történő illegális szállításában. A vádlott a fenti szállítássokért nevezett társainak összesen 28.400 Eurot fizetett ki egy budapesti kávéházban ismeretlen pénzfutárok segítségével.
A vádlott a kitoloncolását követően ismeretlen helyen tartózkodik, a büntetőeljárás távollétében zajlott.
A törvényszék a fenti büntetés kiszabásán túl megszüntette a vádlottal szemben kiszabott 3 év 6 hónap szabadságvesztés tekintetében korábban engedélyezett feltételes szabadságot is.
Az ítélet nem jogerős, az ügyészség három munkanap gondolkodási időt tartott fenn, a távollévő vádlottat képviselő védő a büntetés enyhítése érdekében jelentett be fellebbezést.