Jogerős ítélet halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indult büntetőügyben

A Szekszárdi Járásbíróság 2023. november 29-én ítéletet hirdetett annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indult büntetőeljárás.
Az ítéleti tényállás szerint a vádlott 2021. december 31-én a reggeli órákban, az 5513-as számú mellékúton az 55-ös számú főút irányába közlekedett személygépkocsijával, az autóban rajta kívül még hárman utaztak. A vádlott és a gépjármű utasai a biztonsági öveiket szabályszerűen használták. A vádlott az 5513-as számú mellékút és az 55-ös számú főút kereszteződéséhez érve, az „Állj, elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla ellenére nem biztosított elsőbbséget a neki jobbról, az 55-ös számú főúton Pörböly irányából Bátaszék irányába tartó tehergépjárműnek. A vádlott megállás nélkül 20-25 km/óra sebességgel haladt be a védett út úttestére, a neki jobbról 90-95 km/óra sebességgel haladó tehergépkocsi elé. A tehergépjármű vezetője a baleset elkerülése érdekében vészfékezett, azonban az ütközést már nem tudta elkerülni. A baleset következtében a személygépjármű jobb első ülésén utazó személy olyan súlyosan megsérült, hogy a kórházba szállítása közben életét vesztette. A hátsó ülésen helyet foglaló két utas 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket, míg a vádlott 8 napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett. A tehergépjármű vezetője a balesetben nem sérült meg.
A vádlott az előkészítő ülésen beismerte a bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A járásbíróság a vádlottat halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondta ki bűnösnek, ezért őt 1 év 6 hónap fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre, 250.000 forint pénzbüntetésre és 4 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette.
Az ítélet jogerős.