31.B.44/2017.

Tárgyalás időpontja: 
2017. május 10., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
kiskorú veszélyeztetésének bűntette
Ügyszám: 
31.B.44/2017.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Első tárgyalás: a tárgyaláson a vádismertetés, a vádlott és tanúk meghallgatása várható.

A vád szerint a vádlott pár három kiskorú gyermeket nevel, akik közül a legkisebb 10 hónapos gyermek 2016. július 17-én rosszul lett, ezért a szülők a kisgyermeket hasi panaszok miatt a gyermekorvosi ügyeletről a szekszárdi kórházba vitték, ahol a gyermekosztályon megvizsgálták, megállapították, hogy a kisgyermeket további ellátás céljából a pécsi gyermekklinikára kell átszállítani, azonban a szülők az átszállítást maguk akarták megoldani, ezért el kívánták vinni a gyermeket. A kezelőorvos közölte a szülőkkel, hogy a gyermeket csak mentő szállíthatja Pécsre, mert a beteg azonnali akut kezelésének elmaradása esetén az élete veszélybe kerülhet. A szülők ennek ellenére magukhoz vették a kisgyermeket és távoztak vele a kórházból az orvosi tiltás ellenére. A kezelőorvos azonnal értesítette a rendőrséget, akik a lakóhelyükön találták meg a vádlottakat és a kisgyermeket, majd intézkedtek a gyermek mentővel történő kórházba szállításáról. A kisgyermeket bélbetüremkedés miatt a pécsi klinikán még aznap altatásban megműtötték, majd 4 nap eltelte után otthonába bocsátották.

A bélbetüremkedés súlyos betegség, melynek kezelését azonnal meg kell kezdeni. A beteg gyermek állapota a kórházi felvétel idején még nem volt életveszélyes, de a betegség további kimenete gyógykezelés nélkül életveszélyes állapot kialakulásához vezethetett volna, mely a rendőri közreműködés elmaradása esetén nagy valószínűséggel be is következett volna.

Az ügyészség a vádlottat kiskorú veszélyeztetésének bűntettével vádolja, mert a szülők a kiskorú gyermek testi épségét gondozási kötelezettségük súlyos megszegésével veszélyeztették.

A tárgyaláson a vádismertetés, a vádlottak és a tanúk meghallgatása, esetlegesen ítélethozatal várható.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: