B.44/2017.

Tárgyalás időpontja: 
2017. június 28., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
kiskorú veszélyeztetésének bűntette
Ügyszám: 
B.44/2017.
Tárgyalás helyszíne: 
7100 Szekszárd, Augusz I. u. 1-3.
Tárgyaló: 
IV. emelet 3. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Folytatólagos tárgyalás

A vád szerint a vádlott pár 10 hónapos gyermeke 2016. július 17-én hasi panaszok miatt rosszul lett, ezért a szülők a gyermekorvosi ügyeletről a szekszárdi kórházba vitték, ahol megállapították, hogy a kisgyermeket további ellátás céljából a pécsi gyermekklinikára kell átszállítani; a szülők az átszállítást maguk akarták megoldani, ezért el kívánták vinni a gyermeket. A kezelőorvos közölte a szülőkkel, hogy a gyermeket csak mentő szállíthatja Pécsre, mert az azonnali akut kezelésének elmaradása esetén az élete veszélybe kerülhet. A szülők ennek ellenére magukhoz vették a kisgyermeket és távoztak vele a kórházból. A kezelőorvos azonnal értesítette a rendőrséget, akik a lakóhelyükön találták meg a vádlottakat és a kisgyermeket, majd intézkedtek a gyermek mentővel történő kórházba szállításáról. A kisgyermeket bélbetüremkedés miatt a pécsi klinikán még aznap megműtötték, majd 4 nap eltelte után otthonába bocsátották.

A bélbetüremkedés súlyos betegség, melynek kezelését azonnal meg kell kezdeni. A beteg gyermek állapota a kórházi felvétel idején még nem volt életveszélyes, de a betegség további kimenete gyógykezelés nélkül életveszélyes állapot kialakulásához vezethetett volna.

Az ügyészség a vádlottat kiskorú veszélyeztetésének bűntettével vádolja, mert a szülők a kiskorú gyermek testi épségét gondozási kötelezettségük súlyos megszegésével veszélyeztették.

A tárgyaláson a II. r. vádlott kihallgatása, esetlegesen ítélethozatal várható.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: