Nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2017. szeptember 8., péntek 08.30
Ügy tárgya: 
Nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Dunaföldváron egyedül élő, mozgásában korlátozott és időskorú sértettel a terhelt rendszeresen kapcsolatban állt, neki gyakran segédkezett a ház körüli munkák elvégzésében.

A sértett 2015. december 22. napján a helyi takarékszövetkezetnél vezetett számlájáról 1.500.000 forint készpénzt vett fel a lakóháza későbbiekben tervezett felújítására, amelyet a lakókörnyezetében, ismeretségi körében nem titkolt.

2016.február 18. napján éjfél és 2 óra közötti időpontban az ittas állapotban lévő vádlott lopási célzattal a sértett ingatlanához ment, átmászott a kerítésen, majd az udvaron magához vett egy 85 cm hosszú fanyelű vermelőt, amelynek segítségével a konyhaajtó üvegét betörve a házba bejutott.

A sértett a zajra felfigyelt és kiment a konyhába, ahol a vádlott a pénz megszerzése érdekében, a kezében lévő vermelővel bántalmazni kezdte az időskorú személyt.

Ennek során legalább négy alkalommal fejbe vágta a sértettet, majd további 10 esetben megütötte a felső és az alsó testén is.

A sértett az elszenvedett bántalmazás miatt életét vesztette, halálának közvetlen oka a fejsérülései voltak.

A vádlott a bántalmazás után átkutatta a sértett otthonát, de a pénzkeresés nem járt eredménnyel.

A terhelt miután hazament - hogy magáról a gyanút elterelje-, bejelentést tett a 102-es segélyhívószámra azzal, hogy egy helyi lakos a sértett utcájában „agyoncsapták a mamát és a papát”, majd az általa viselt bakancsot a kályhában elégette, a ruháit pedig beáztatta.

A bűncselekmény másnapján a sértett egyik ismerőse próbált a házba bejutni, majd értesítette a rendőrséget.

/ Bizonyításfelvétel: tanúk meghallgatása, illetve szakértői bizonyítás/

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: