B.200/2017.

Tárgyalás időpontja: 
2018. január 24., szerda 13.00
Ügy tárgya: 
csalás bűntette
Ügyszám: 
B.200/2017.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Folytatólagos tárgyalás

A vád szerint a sértett egy kft. ügyvezetőjeként pályázati kérelmet nyújtott be egy, a Nemzetgazdasági Minisztérium által kiírt mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatására vonatkozó projekt kapcsán.

A sértett a pályázatát elutasító határozat kézhezvétele ellenére bízott abban, hogy a több mint 80 millió forint összegű támogatás igénylését célzó tender mégis pozitív elbírálásában fog részesülni, ha egy pályázati ügyekben jártas személy segítségét veszi igénybe.

A sértett a pénzügyi tanácsadóján keresztül szerzett tudomást a vádlott pályázati ügyekben kifejtett tevékenységéről, aki mint magánnyomozó és külkereskedelmi végzettséggel rendelkező szakember képes lehet a pályázat nyertességét előmozdítani. Kettejük találkozása alkalmával a vádlott valótlanul állította azt, hogy a pályázatot sikerre viszi.  A vádlott a sikerdíjat az elnyerhető támogatás 10%-ában jelölte meg, amelynek felét, azaz több mint 4 millió forintot a sértett előlegként át is adott részére.

A vádlott a későbbiekben a személyes találkozók alkalmával, a telefonon folytatott beszélgetések során, illetve számtalan SMS-üzenet formájában számolt be elvégzett tevékenységéről, valótlanul.

A sértett számára a következő évi pályázat kiírásakor vált nyilvánvalóvá, hogy a benyújtott pályázatának pozitív elbírálását már semmiképp sem remélheti.

Az ügyészség a vádlottat nagyobb kárt okozó csalás bűntettével vádolja.

A tárgyaláson tanúkihallgatás, esetlegesen ítélethozatal várható.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: