Bf.74/2019.

Tárgyalás időpontja: 
2020. január 15., szerda 09.00
Ügy tárgya: 
Halált okozó közúti baleset okozásának vétsége
Ügyszám: 
Bf.74/2019.
Ügyszak: 
Büntető
Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Az ügy lényege:

 

Az elsőfokú ítélet történeti tényállása szerint a vádlott 2017. szeptember 28-án 9 óra 15 perc körüli időben Dombóvár lakott területén belül a Hunyadi tér 2. szám előtt található autóbuszöbölben várakozott az általa vezetett Neoplan Centroliner típusú autóbusszal. Miután észlelte, hogy a buszpályaudvarra megérkezett egy másik, menetrend szerint közlekedő helyközi járatú autóbusz, a vádlott a járművével egy hellyel előrébb szándékozott állni, hogy így biztosítson helyet az érkező autóbusznak.

Ugyanekkor a fenti autóbusz pályaudvaron a pályaudvar melletti gyalogos járdán a menetrend szerinti járatára várakozott az egyébként gyalogosan közlekedő sértett. A vádlott az autóbusz ajtófékét kikapcsolta és a nyitott első ajtójú autóbusszal gázt adva elindult. Emiatt az autóbusz hirtelen felgyorsult és az autóbuszöböl vonalvezetésétől eltérve egyenes irányban az autóbusz-pályaudvar melletti magasított útpadkán keresztül a gyalogos járdára hajtott. Ott fellökte és maga alá gyűrte a sértettet, majd a busz a gyalogosjárdán történő haladása közben kidöntött egy kiépített szemeteskukát, egy hirdetőtáblát és egy virágtartó oszlopot, majd lelassult és alapjáraton járó motorral megállt.

A sértett már az autóbusz elindulásakor a vádlott látókörében volt, az autóbusz elütési sebessége 20-30 km/h-ban határozható meg. Az elindulástól a sértett elütéséig az autóbusz 30-37 méter utat tett meg. A vádlott által vezetett fenti autóbusznak a balesettel összefüggésbe hozható műszaki hibája nem volt. A baleset következtében a sértett olyan – az élettel összeegyeztethetetlen - sérüléseket szenvedett, amelyek következtében a helyszínen életét veszítette. A sérülések és a halálos eredmény között közvetlen ok-okozati összefüggés állapítható meg. A halálos eredményt az idejekorán érkező szakorvosi segítség sem háríthatta volna el.

A Dombóvári Járásbíróság a vádlottat halált okozó közúti baleset okozásának vétségében mondta ki bűnösnek és ezért 1 év 10 hónap fogház fokozatú szabadságvesztésre és 3 évi közúti vezetéstől eltiltásra ítélte.

Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott és a védő fellebbezést terjesztett elő elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése végett.

 

Megjegyzés: Nyilvános tárgyalás másodfokon

Eljáró bíróság: