Bf.151/2019.

Tárgyalás időpontja: 
2020. február 20., csütörtök 11.00
Ügy tárgya: 
Közúti veszélyeztetés bűntette
Ügyszám: 
Bf.151/2019.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az ügy lényege:

 

Az elsőfokú ítélet tényállása szerint a vádlott 2018. 04. 05. napján nappali, jó látási viszonyok között, száraz felületű aszfalt burkolatú úttesten közlekedett Szekszárd lakott területén belül a Tinódi utcában, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság épülete felől az Ady Endre Szakképző Iskola irányába a tulajdonában álló Volkswagen Golf C1 típusú személygépkocsival.

A vádlott az úttest menetiránya szerinti jobb oldali forgalmi sávjában haladt, ahol észlelte, hogy a jobb oldali forgalmi sáv szélén a parkoló autók mögött, a vádlotti gépjármű előtt, az úttest menetiránya szerinti jobb oldali forgalmi sávjának széléhez közelebb gyalogosan haladt a két sértett gyalogos. A vádlott sérelmezte, hogy a gyalogosok előtte, az úttesten közlekednek ahelyett, hogy a parkoló autók melletti járdán haladnának, ezért rájuk dudált, majd emiatt szóváltásba keveredett az egyik sértettel.

A dudálást követően a sértett gyalogosok továbbra is a vádlott előtt haladtak, vele azonos irányban, az úttest jobb oldali forgalmi sávjának szélén, a parkoló autók mögött, ezért a vádlott járművét az egyik sértett irányába kormányozta jobbra, majd igen lassan haladva nekiment a sértett bal combjának két alkalommal hátulról. A második, az elsőhöz képest kissé nagyobb erejű ütközés következtében a sértett az úttesten térdre rogyott, azonban büntetőjogi értelemben értékelhető sérüléseket nem szenvedett el.

A cselekményt követően a sértett mellett haladó házastárs értesítette a rendőrhatóságot, akik gyorsan a helyszínre érkeztek, amelyet a vádlott is megvárt.

A vádlott cselekményével megszegte a KRESZ 3. § (1) bekezdés c) pontjában foglaltakat, mivel oly módon vett részt a közúti közlekedésben, hogy a sértett testi épségét közvetlen veszélynek tette ki, mivel kikerülhette volna akadály nélkül a sértettet, azonban ezt nem tette meg, hanem szándékosan hátulról nekiment.

A járásbíróság a vádlottat közúti veszélyeztetés bűntettében mondta ki bűnösnek és 10 hónap börtön fokozatú szabadságvesztésre és 1 év 4 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte, a szabadságvesztés végrehajtását pedig 2 év 6 hónapra felfüggesztette.

Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott a büntetés enyhítése, az ügyész annak súlyosítása végett terjesztett elő fellebbezést.

 

Megjegyzés: Nyilvános ülés másodfokon

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: