B.47 /2019.

Tárgyalás időpontja: 
2020. március 20., péntek 10.30
Ügy tárgya: 
Állatkínzás bűntette
Ügyszám: 
B.47 /2019.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az ügy lényege:

 A vádirati tényállás szerint a vádlott a tulajdonában álló szarvasmarha telepen nem a jó gazda gondosságával látta el az állatait, nem tartotta be a mélyalmos tartás szakmai szabályait, mert az állatok alatti alom elhasználódása ellenére a szükséges gyakorisággal száraz szalmával nem almozta az istállókat. Az állatok számára az orvosi ellátást nem biztosította, valamint nem gondoskodott megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvíz biztosításáról.

 A szarvasmarhatelepen 2018. április 11. napján megtartott ellenőrzés alkalmával az egyik istállóban több mint 30 darab, járásában súlyosan akadályozott szarvasmarha lábtőizületig érő mélytrágyában állt. Az istálló első részében egy darab, korábban elhullott szarvasmarha tetem feküdt. Az állatok itatására ürülékkel szennyezett vizet tartalmazó fürdőkádak szolgáltak, azonban némely jószág az itatókat egyáltalán nem érte el vagy csak a nyelve hegyével próbált abból inni.

 A másik istállóban lábtőizületen felül „hasig” érő híg trágyában 13 darab szarvasmarha és 3 db ló állt. Az istálló további részében 1 darab, korábban elhullott kisborjú trágyával szennyezett teteme feküdt. AZ istálló hátsó részében 1 darab 40 centiméteres madzaggal kikötött szarvasmarha állt, valamint 1 darab, fülszámmal ellátott kisborjú és 1 darab, fülszám nélküli szarvasmarha állt lábtőizületig érő mélytrágyában.

 A vádlott által alkalmazott bánásmód alkalmas volt arra, hogy az általa tartott további állatok egészségkárosodását vagy pusztulását okozza. A nedves és nagy mennyiségű, híg bélsárral szennyezett padlózat a végtagok felázásának, kisebesedésének és egy következményes vérfertőzés kialakulásának veszélyével járt.

Az ügyészség a vádlottal szemben állatkínzás bűntette miatt emelt vádat.

 Megjegyzés: tárgyalás, bizonyítás felvétele várható

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: