B.118/2019.

Tárgyalás időpontja: 
2020. június 30., kedd 09.00
Ügy tárgya: 
Társtettesként, előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérlete
Ügyszám: 
B.118/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
Szekszárdi Törvényszék 7100 Szekszárd, Dózsa György utca 2.
Tárgyaló: 
109. sz. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az ügy lényege:

 A vádirati tényállás szerint a vádlottak édesanya és leánya, míg a sértett I. r. vádlott férje, II. r. vádlott édesapja. A család Bölcskén, egy családi házban élt közös háztartásban. II. rendű vádlott és a sértett közötti kapcsolat 2014. évtől kezdődően fokozatosan megromlott. II. rendű vádlott az édesapjával nem is beszélt, a jelenlétét vele közös légtérben képtelen volt elviselni, még vezetéknevét is megváltoztatta. II. rendű vádlott teljesen elutasító magatartása miatt, a konfliktusok elkerülése végett a sértett azokban az időszakokban, amikor a leánya az otthonukban tartózkodott, átmenetileg átköltözött a saját szülei házába. Amikor azonban II. rendű vádlott a középiskolai tanulmányainak tartama alatt kollégiumban vagy albérletben lakott, akkor a sértett a feleségével és a fiukkal együtt a közös otthonukban élt. A sértett a feleségével ugyan – a leányuk tudta nélkül – folyamatosan, naponta-kétnaponta tartotta a kapcsolatot, azonban a házastársi viszonyuk megromlott, elsősorban azért, mert I. rendű vádlott teljes mértékben azonosult II. rendű vádlottnak az édesapja személyét elutasító magatartásával.

 A vádlottak megbeszélték egymással, hogy közös erővel és együttműködéssel a sértett életére törnek. 2018. szeptember 18. napján, amikor a bátyja Budapesten maradt éjszakára tanulmányai miatt, II. rendű vádlott egyeztetett a hazaérkező édesanyjával, hogy most jött el az idő arra, hogy áthívja magukhoz a sértettet, az apa-leánya közötti konfliktus megbeszélésének ürügyével. I. rendű vádlott 20:30 órakor telefonált is a férjének és megkérte, menjen át hozzájuk beszélgetni és béküljenek ki a leányával. A sértett szokatlannak tartotta a meghívást, mivel hasonlóra évek óta nem volt példa. Telefonált is a fiának, aki maga sem értette az édesanyja és a testvére viselkedését, és még figyelmeztette is az édesapját, hogy vigyázzon magára.

A sértett 20:40 óra körüli időben érkezett meg és bement a ház előszobájába. Miután a sértett belépett az előszobába, a leánya azzal „fogadta”, hogy nem jó ez az állapot, ez nem mehet így tovább és kérdőre vonta, miért ment el a nagyanyja temetésre és miért is „bunkó” vele. Ezután a vádlottak azt mondták a sértettnek, meglepetésük van számára, sőt II. rendű vádlott hozzátette, készített „békesütit” is. Miután a leánya megkérte a sértettet, hogy csukja be a szemét és ne mozogjon, I. rendű vádlott a férje háta mögé lépett és hátulról a két tenyerével befogta mindkét szemét. Eközben II. rendű vádlott az előszobában lévő szekrényhez lépett, ahonnan felvette a jobb kezébe a 16 cm hosszúságú, fa nyelű konyhakést, amelynek 7 cm hosszúságú, hegyes pengéjének legnagyobb szélessége 1,5 cm, a bal kezébe pedig egy flakon – a szemet, az orrot és a felső légutakat irritáló – darázsirtó aeroszolt.

II. rendű vádlott a kést a jobb kezében tartva odalépett a sértett elé és őt szemből torkon szúrta, mégpedig a nyakának bal oldalán, az állcsontja alatt legalább közepes erővel, nyolc napon belül gyógyuló sérülést okozó módon. A balról jobbra, elölről hátrafelé és lentről felfelé haladó, mintegy 5 centiméter mélységű szúrócsatornában a penge a bal külső nyaki verőér előtt a garat bal oldalsó és hátulsó falának környezetéig hatolt, 2 milliméter távolságban elhaladva a nyaki verőértől, amelynek sérülése esetén, szakszerű elsősegélynyújtás hiányában a sértett halála néhány percen belül, heveny vérveszteség eredményeképpen bekövetkezett volna. A sértett nyaki verőerének sérülése azonban pusztán a szerencsés véletlennek köszönhetően elmaradt.

 A sértett a sérülésének észlelésekor a felesége kezeit ellökte a szeme elől, valamint védekezésül – lánya kezének megragadásával - megpróbálta a őt a cselekménye folytatásában megakadályozni. II. rendű vádlott a sértett védekezésével szemben, a bal kezében tartott darázsirtó flakonjából többször az édesapja arcába fújt. A permetben lévő hatóanyagok miatt a sértett látása pedig elhomályosult, ezért elkezdett kifelé menekülni a házból. Eközben I. rendű vádlott felkapta a fal mellett tervszerűen elhelyezett, kb. 35 cm hosszúságú fanyelű, kb. 12 cm szélességű gumifejjel ellátott kalapácsot, amellyel először oldalirányból, majd utóbb hátulról is fejbe csapta a férjét.

 A sértettnek végül sikerült kijutnia az épületből az utcára, futni kezdett, de II. rendű vádlott üldözőbe vette. I. rendű vádlott eközben beült a Suzuki Swift típusú személygépkocsijukba és utánuk hajtott. Legfeljebb 35-45 km/h sebességgel elhaladt a számára jól látható leánya mellett, majd egy jól belátható útszakaszon fékezés nélkül, szándékosan, a gépjármű lökhárítójának jobb első részével hátulról, kissé oldalról, nagy erőbehatást eredményező módon nekihajtott az úttest jobb szélén menekülő sértettnek. A személygépkocsi elsődlegesen a sértett bal térdével ütközött; a térdízületét, amelynek következtében a térd belső oldalszalagja teljesen, az elülső keresztszalagja részlegesen elszakadt, a sípcsont porcfelszínén összenyomatásos törés alakult ki, amely sérülések tényleges gyógytartama összességében kb. 8 hét. A sértett másodlagosan felvágódott a motorháztetőre, majd a szélvédőnek csapódott, utána pedig bezuhant az úttest mellett húzódó árokba.

 A személygépkocsival történt, az emberi erőt lényegesen meghaladó elsődleges ütközésből származó sértetti sérülések jellegére, elhelyezkedésére és keletkezési mechanizmusára tekintettel, a súlyosabb következmények  kialakulásának lehetősége is fennállt; míg a másodlagos ütközés végső soron halálos következményekhez vezethető, agyzúzódásban, koponyaűri vérzésben, nyakcsigolya-sérülésben is reálisan megnyilvánulható eredményének elmaradása is a véletlennek köszönhető.

I. rendű vádlott, miután elgázolta a férjét, felvette II. rendű vádlottat és elhajtott a helyszínről. A sértett ezután bemászott egy ház udvarába a kerítésen keresztül, miközben segítségért kiabált és hívta a központi segélyhívót. A mentőszolgálat tagja a sértettet beszállították a szekszárdi kórház traumatológiai osztályára, ahol a sérüléseit ellátták, majd őt 2019. szeptember 27. napjáig osztályos kezelésben részesítették.

Mivel a járványügyi helyzetre figyelemmel a tanács elnöke dönti el, hogy bemehet-e a sajtó a tárgyalásra, indokolt, hogy a megjelenni kívánó sajtó képviselői előre egyeztessenek ennek kapcsán a sajtószóvivővel vagy sajtótitkárokkal!

Megjegyzés: Folytatólagos tárgyalás

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: