Bf.36/2022.

Tárgyalás időpontja: 
2022. május 19., csütörtök 13.00
Ügy tárgya: 
Zsarolás bűntette, önbíráskodás bűntette, jármű önkényes elvételének bűntette, lopás vétsége, ittas járművezetés vétsége és testi sértés vétsége
Ügyszám: 
Bf.36/2022.
Tárgyalás helyszíne: 
Szekszárdi Törvényszék 7100 Szekszárd, Dózsa György utca 2.
Tárgyaló: 
109. sz. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az ügy lényege:

Az elsőfokú ítélet tényállása szerint a vádlott nő 2020. április 16-án megjelent a sértettek nagydorogi otthonában és nehezményezte, hogy a sértett férfi őt kibeszélte, ezért egy alkalommal tenyérrel, valamint további három alkalommal ököllel arcon ütötte. A sértettnek a bántalmazás következtében felrepedt a szája. A vádlott - miután arcon ütötte a sértett férfit - a jelen lévő élettársától, a női sértettől 200.000,- Ft-ot követelt kártérítésként az őt ért sérelemért. Utóbbi a vádlottól való félelmében vállalta ezen összeg kifizetését, ezért a vádlott távozott az ingatlanból. A sértett nő nem sokkal később közölte a vádlottal, hogy nem tud fizetni. Ezt követően a vádlott 2020. áprilisa és 2020. júniusa közötti időben személyesen és telefonon keresztül folyamatosan kereste a sértettet a követelt összeg megfizetése érdekében, amelynek során számtalan alkalommal megfenyegette, hogy „ha nem fizet, akkor elveszi a tulajdonát képező családi házát, intenzívre teszi, kitöri a gerincét, megveri, kitapossa a belét, kórházba juttatja, elvágja a torkát”.
Mivel a vádlott fenyegetései nagyon nyugtalanították a sértett nőt, ezért több alkalommal letiltotta a vádlott telefonszámát, amely felbőszítette a vádlottat, és a sértett családtagjain keresztül gyakorolt nyomást a sértettre. A követelt összeg az idő során a nem fizetés miatt 800.000,- Ft-ra emelkedett. A fenyegetések hatására kialakult félelmében 2020. május 10. napját követően a sértett nő 110.000,- forintot adott át a vádlottnak, aki ezzel nem elégedett meg, tovább követelte a hiányzó összeg kifizetését
2020. június 6-án a vádlott a fiával és a lánya élettársával megjelent a sértett nő munkahelyén. Itt a sértett a vádlott utasítására, a tőle való félelmében saját kezűleg írva tartozáselismerő nyilatkozatot tett, miszerint a vádlott fiának tartozik és vállalja, hogy a tartozása fejében az ingatlanát a tulajdonába adja. A következő napon a vádlott megjelent a sértett lakóhelyén és ugyanezt a papírt géppel írott formában is aláíratta vele, majd közölte, hogy hétfőre kérjen ki tulajdoni lapot és menjenek el egy ügyvédhez az átíratás rendezése érdekében.
A Paksi Járásbíróság a vádlottat a fentiek, illetve ezen felül más cselekményei miatt zsarolás bűntette, önbíráskodás bűntette, jármű önkényes elvételének bűntette, lopás vétsége, ittas járművezetés vétsége és testi sértés vétsége miatt 4 év börtönbüntetésre, 4 év közügyektől eltiltásra és 1 év 2 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte.
Az ítélet ellen az ügyészség a büntetés súlyosítása végett fellebbezett.

Megjegyzés: Nyilvános ülés másodfokon

Az előzetes regisztráció ajánlott.

Információ: dr. Bajusz János sajtótitkár
06-74/505-800 3021-es mellék
bajuszj@szekszard.birosag.hu

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: